Vad är TryggaGatan?

TryggaGatan är en webbsida för grannsamverkan med uppgift att förenkla och snabba upp spridning av information från polisen inom grannsamverkan.

Målet är att medlemmar och polisen skall kunna samverka på ett bra sätt för att minska risken för inbrott och stöld.

Polisen i Kronoberg anser att TryggaGatan är det överlägset bästa verktyget för grannsamverkan som utvecklats sedan milleniumskiftet 2000.

Sedan 2016 abonnerar därför Polisen i Växjö/Alvesta på det skräddarsydda rapporteringsverktyget "TryggaGatan Direkt" som finns i TryggaGatan.

Hur fungerar det?

Hierarkin i TryggaGatan

Direkt i mobilen

Utskick till epostadress och medlemssidan

Vi anpassar oss efter dig

Det är viktigt att polisens information om suspekta fordon eller personer, inbrott och stölder snabbt kommer ut till drabbade och kringliggande områden.

Via en knapptryckning av polisen eller en administratör meddelas medlemmarna via epost, ett snabbt och enkelt sätt. Meddelandena är kortfattade och lättlästa. Idag kan 3 121 medlemmar meddelas inom loppet av ett par minuter via ett polisutskick.

TryggaGatan kan användas med dator, mobil eller surfplatta, webbplatsen anpassar sig efter hur du vill se information.

Direkt i mobilen

Utskick till epostadress och medlemssidan

GPS-positioner

Alla grannsamverkan registreras med GPS-positioner och kan presenteras på karta. Det ger en bra överblick vart nya grannsamverkan kan behöver skapas.

Även alla händelser och iakttagelser sparas tillsammans med GPS-position, datum och detaljerad information. Detta ger en unik möjlighet att se trender och mönster över hur brottsligheten rör sig i landet.

Medlemmar kan även tipsa polisen och på en karta markera vart iakttagelsen skett.

Se positioner i Google-maps

Varje grannsamverkan sparas med GPS-koordinater
Medlemmar Administratörer Organisationer Iakttagelser Skickade mail
3 121 st 213 st 184 st 2 392 st 1 843 919 st
Medlemmar
3 121 st
Administratörer Organisationer
213 st 184 st
Iakttagelser Skickade mail
2 392 st 1 843 919 st

Gratis medlemskap

Medlemskapet är givetvis gratis och kan påbörjas och avslutas när som helst på ditt initiativ. Din e-postadress som du registrerar dig med ses endast av din administratör och polisen.

På dina villkor

Du väljer själv om du vill vara aktiv medlem eller bara ta del av polisens utskick. Men du har alltid möjlighet att via din medlemssida tipsa polisen och din administratör om iakttagelser du gjort.

Sök iakttagelser

Efter att du loggat in på medlemssidan kan du enkelt söka bland alla publicerad iakttagelser för din grannsamverkan. Du kan även ändra dina registrerade uppgifter och hur du vill få dina utskick.

Historik

Idén till TryggaGatan kom till sommaren 2012. Information från polisens informatör i Kronobergs län kom då flera gånger i veckan. Ofta var det svårt att komma ihåg tidigare iakttagelser ... strukturen för en webbsida som samlade alla iakttagelser var född.

Behovet av att snabbt kunna söka bland tidigare iakttagelser kändes mycket viktig. Att vi medlemmar själva, direkt när en misstänkt bil körde förbi, på ett enkelt sätt skulle kunna söka på registreringsnummer, bilmodell och färg, och se om den redan fanns noterad bland polisens alla utskick.

TryggaGatan.se är byggd för att fungera på din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Oftast sitter du kanske inte vid datorn när du ser en misstänkt bil.

Resultatet blev en grannsamverkansportal, TryggaGatan.se, där medlemmar och polisen tillsammans kan hjälpas åt för att skydda vår egendom och förhindra brott.

Antalet medlemmar växer stadigt och nu arbetar vi med att hela Kronoberg skall komma med i TryggaGatan.

Polisen i Växjö/Alvesta anser att TryggaGatan är det överlägset bästa verktyget för grannsamverkan som utvecklats sedan milleniumskiftet 2000.

Sedan 2016 abonnerar därför Polisen i Växjö/Alvesta på det skräddarsydda rapporteringsverktyget "TryggaGatan Direkt" som finns i TryggaGatan.